Ar fi trebuit să ai cu 36% mai mulți bani la pensie, dar nu s-a respectat legea. Greșeala Guvernului care te costă scump la bătrânețe
În condiții ideale, sistemul de pensii de stat din România ar face o treabă semnificativ mai bună în a fi sustenabil pe termen lung. Din păcate, mai ales în contextul pensionării masive a decrețeilor din următorii ani, șansele unui trai decent la bătrânețe stă mai mult în pensia privată obligatorie, Pilonul II. Din păcate, aceasta a fost în mai multe rânduri sabotată de Guvern.
Radu Crăciun este președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Din această poziție, a fost prezent la evenimentul care a marcat aniversarea a 15 ani de activitate pentru Pilonul II de pensii private obligatorii în țara noastră. Cu această ocazie a atras atenția asupra unui scenariu cât se poate de simplu.
Un român cu salariul mediu care a contribuit la Pilonul II de pensii private între 2008 și 2023 are în medie la fondul de pensii o sumă de 36.000 de lei. Problema este că acea valoare ar fi trebuit să fie egală cu 49.000 de lei, o diferență de 36%, dacă Guvernul ar fi respectat legea. Este vorba de un calendar inițial de majorare a contribuției virate la sistemul de pensii private obligatorii. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru și este improbabil să se întâmple curând.
Citește și: Cum scoți banii din Pilonul II de pensii private obligatorii. În ce situații îi poți vedea pe toți o dată
Pensionarii români și Pilonul II de pensii private
Legislația care reglementează existența pensiilor private obligatorii în România, printre altele, prevedea încă de la început creșterea treptată a contribuțiile la fondurile de pensii private din spatele Pilonului II. De exemplu, în 2016, trebuie să atingă 6% din salariul brut. Din păcate, în 2015, Guvernul a decis să mențină contribuția la 5%. În 2017, când Liviu Dragnea a majorat artificial salariul brut prin mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat, contribuția a fost redusă la 3,75% pentru ca, în valoare absolută, să rămână neschimbată. De atunci, nu s-a mai întâmplat nimic cu ea, deși există o inițiativă conform căreia ar trebui să se ridice la 4,75% de la 1 ianuarie 2024.
Statul român și banii din Pilonul II
Pentru a atrage atenția asupra unor măsuri fiscale ce lovesc pensionarii românii în buzunare atunci când au mai mare nevoie, administratorii de fondurii de pensii private au realizat câteva calcule. Astfel, între 2023, deși au fost virate 91,8 miliarde de lei în sistemul de pensii private obligatorii, alte 39,5 miliarde de lei nu au fost introduse în sistem, banii fiind orientați în continuare către sistemul public de pensii.
Predictibilitatea Pilonului II de pensii a fost afectată și de faptul că, până în 2028, 750.000 de salariaţi din construcţii, agricultură, industrie alimentară nu contribuie la pensiile private obligatorii, conform modificărilor fiscale de anul trecut. Lor li s-au alăturat anul acesta și aproximativ 200.000 de angajați din IT. În consecință, aproximativ un milion de angajați români nu contribuie la Pilonul II de pensii private, iar acel ”obligatoriu” din titlul lor s-a transformat în opțional cu consecințe financiare grave pe termen lung.